Bezoek aan Odense

Odense, de stad van H. C. Andersen

Van Seeland naar Funen rijden, over de Grote Belt Brug (Storebæltsbroen) is indrukwekkend. Een brug die blijft duren! Het gaat altijd mijn begrip te boven dat we zoiets kunnen bouwen en dat het blijft staan. Met z'n poten diep in de zeebodem, hoe kan dat nu?
Je betaalt een kleine 35€ als tol. En voor je het weet ben je dan toch aan de andere kant.

Het brengt ons in geen tijd van het dorpje Skaelskor naar het stadje Odense.

Via de app Parkfornight hadden we een parking op het oog in de buurt van het centrum. We hebben er 1 nachtje overnacht op de parking aan de Christiansgade. Die ligt aan een parkje langs de rivier en is gratis op zon- en feestdaden. Anders 5€ per uur, maar wel wat smal voor grotere campers. Langs die rivier wandel je zo het centrum in.

Odense ontvouwt zich als een jonge, levendige stad. Een jonge man die hier woont vertelt ons dat ze het de avontuurlijke stad noemen. Wij zijn benieuwd :-)

Waar je in elk geval niet omheen kunt: Odense is de stad van HC Andersen, de schrijver van tientallen sprookjes, toneelstukken, autobiografiën enzovoort. Hij had een ijverige pen. Het gebouw waarin museum huist is prachtig, officieel heet het H.C. Andersen’s House. Het is ontworpen door het Japanse bureau Kengo Kuma & Associates, met Yuki Ikeguchi als partner-architect.

Voor mij is dit sterk ervaringsgerichte architectuur, zoals het Moesgaarden museum en het Louisiana museum. Ik loop er om en om en vind telkens weer verrassende invalshoeken en mooie zichten. Het glas, het hout, de ronde vormen, de doorkijkjes, de niveauverschillen, het vloeit allemaal mooi in elkaar over. En dan heeft één van de omliggende huizen nog een grote HC Andersen muurschildering. En huist er in het pand er naast een pianowinkel waar net op dat moment iemand aan het spelen was. Betoverende timing, mooi en harmonieus gedaan.

Jan vindt de opstelling in het museum zelf ook geweldig, ik ben er minder blij mee. Het doet me nu niet denken: 'oh, ik wil wel wat gaan lezen over de man.' En dat is oké, want ik heb nog zoveel andere indrukken te verwerken, ik sla er eens eentje over :-)

Opvallend is het groot aantal Aziatische bezoekers. Een van de medewerkers van het museum vertelt ons dat zo'n 20% van hun bezoekers van China komt, waar Andersen waanzinnig populair blijkt te zijn. In de museumshop vind je dan ook boekjes in het Chinees.

Tickets moet je reserveren, online of aan de balie, ze werken met een tijdsslot. Wat heel praktisch is, want je loopt als het ware in één lange rij doorheen het museum, dus is het goed om het aantal mensen waar je dit samen mee doet, wat te spreiden.

Na het bezoek had ik zin in een ijsje. Hm, zei ik, volgens mij moeten we die kant op. En inderdaad, tien meter verder om het hoekje stond een ijskarretje met het lekkerste ijs van Denemarken. De magie van de verhalen zette zich verder buiten het museum :-) De jongen die ons bediende, was echter nog maar net drie weken in het land, kwam van Polen en had het ook vooral koud gehad. We wisten helemaal wat hij bedoelde.

Rondom het museum vind je verder huisjes die niet echt lijken. Alsof ze gerenoveerd zijn voor het zicht, maar dat er verder niemand in woont. Een gekke ervaring, alsof je in een decor rondloopt. Maar ons onderzoek wees uit dat er zich wel degelijk mensen schuilhouden achter de ramen :-)

Doorheen de stad vind je geschilderde voetstappen op het voetpad: de wandeling van Hans Christian Andersen. Met af en toe een bordje uitleg over een bepaald gebouw dat iets betekende in zijn leven. Het is een fijne manier om zonder stratenplan door de stad te dwalen en ze in je op te nemen.


In Odense hebben we lekker gegeten bij Brasserie Fleuri.

En een koffietje gedronken bij Nelles Coffee Wine.

Allebei aan te bevelen.

Waar we enkel doorheen wandelden, maar wat ons wel super gezellig leek was Brandts. Een levendige plek met veel ambiance, restaurants en winkels. Ze noemen zichzelf de stad in de stad en zo voelde het ook wel aan. Je komt plots in een andere sfeer, wat grootstedelijker, met een fijne mix van cultuur en eten en drinken. https://brandtsklaedefabrik.dk/

Aangezien wij Odense op een zondag en op pinkstermaandag bezochten, was er veel gesloten. We zijn blij dat we op het laatste nippertje Odense bezochten en de stad wat leerden kennen. Ze heeft ons verrast, zelfs met slechts deze kleine, korte glimp die we er van hebben opgevangen.

Heidi Lambrechts

I help solo-entrepreneurs make their website in Squarespace.

https://www.metmenna.com
Vorige
Vorige

Impressie van Denemarken

Volgende
Volgende

Een mini-spin-verhaal