Plaats
Een thema dat me de laatste tijd erg bezig houdt en boeit: plaats. Ik ben in de onderzoeksfase, die vooral heel veel vragen oproept. Vragen die me triggeren en die ik graag met jullie wil delen. En uiteraard zijn jullie antwoorden of extra vragen erg welkom :-)
de plaats waar we wonen
In hoeverre zijn we daar mee verbonden? Wat weten we over de geschiedenis van de plaats waar we wonen? Wie woonde er voor jou? Stond het huis er 100 jaar geleden al? Uit welk materiaal is je woonst gemaakt en waar komt dat materiaal vandaan?
Toen ik veertien jaar geleden mijn appartement in Berchem kocht, was dat van een klein immo kantoor dat me niets wisten te vertellen over de geschiedenis van het appartementsblok van drie lagen. Ik heb toen de dame opgezocht van wie zij het hadden gekocht: mevrouw Rentiers. Zij woonde in een statig herenhuis in Borgerhout en kwam oorspronkelijk van Limburg. Nu haar man overleden was, wilde ze op haar zeventigste weer naar haar geboortestreek en daarom had ze haar appartementen verkocht. 18 appartementen waren dat! Zes blokjes van drie. Die hadden zij en haar man laten bouwen op een grond waar vroeger één hoeve stond. Het was lichtjes moerassige grond, vandaar de eerder vochtige kelders. De blokjes waren per twee gebouwd. Eerst ‘de 56 en de 58’, dan die waar ik eentje van had gekocht, ‘de 60 en de 62 ‘ en tenslotte de ‘64 en de 66’. Die laatsten waren met het beste materiaal gebouwd. De middelste met de slechtste kwaliteit hout - en tja, daar zat ik dus in. Met ijzeren hand heeft mevrouw Rentiers alle huurders in goede banen geleid zodat de huizen perfect werden onderhouden. Ze had een vaste klusjesman in dienst. En ze kon alles heel gepassioneerd en gedetailleerd vertellen. Jammer dat ik haar maar één keer heb gezien.
Zulke dingen maken me blij, dat ik het verleden ken van de plaats waar ik woon en zo de plaats nog beter kan plaatsen.
dialoog met de natuur
Ik zie vaak dat alle getuigenissen van voorheen eerst worden omgehakt, platgewalst en uitgegomd. Als een nieuw huis wordt gebouwd, dan gaat alle natuur, gaan alle oude gebouwtjes tegen de vlakte, een grote propere rechthoek komt tevoorschijn, het grondwater wordt weggepompt, de rechthoek wordt omheind, de voortuin wordt schoon aangelegd, en dan hebben we ons huis. Een compleet ecosysteem wordt weggewist, alles wat er leefde maakt plaats voor iets nieuw. Bomen die men toch laat staan, worden dan later ziek en sterven ‘spontaan’ omdat ze niet voldoende water meer konden vinden.
Er is natuurlijk niets tegen vernieuwing en verandering en evolutie. Maar die kan ook gebeuren samen met, in verbinding met, in co-creatie met wat er reeds is, wat er reeds woont en dat dan slim en respectvol meenemen naar het nieuwe.
Ik word helemaal week van percelen waar zo is gegaan. Hier in mijn buurt staan enkele huizen die in dialoog zijn gegaan met de natuur, die zich hebben aangepast aan de bomen in plaats van andersom. Die de taal van de plek zijn gaan voelen en bekijken en daarmee aan de slag zijn gegaan. Vanuit verbinding met wat er is, met de natuur, met de windrichtingen. Dat maakt me blij, daar voel ik connectie bij.
Dus ja, je huis. Sommige mensen wonen in het huis waar ze geboren zijn. Sommige mensen huren tijdelijk een huis waar ze verder niets van weten. Hoe goed kennen we onze plek? Weten we bijvoorbeeld dat er een paar 100 meter verderop een beekje stroomt en dat dat beekje nog verder in een rivier uitmondt? Welke vogels leven er in onze streek? Wat groeit er van nature in onze tuin als we die z’n gang laten gaan? Kan je een vierkante meter gazon ongemoeid laten en slechts een keer per jaar maaien en zien wat er dan gebeurt? Welke rijkdom aan plantjes en bloemen en beestjes er in dat stukje zullen tevoorschijn komen?
in kaart brengen
Wat me leuk lijkt is om een plannetje van je huis te tekenen en de tuin en de omgeving en de huizen van de buren en de straten en de plekken waar je gaat winkelen. Om de bomen op aan te duiden en de waterloopjes en de dieren die hun nest hebben. Om dit alles in kaart te brengen en zo je besef van plaats uit te breiden. En misschien zo ook je plaats anders of vollediger in te nemen. Of om eens als een avonturier rond te lopen in je huis en je buurt, als een ontdekkingsreiziger je omgeving met frisse ogen te bekijken en er een woordelijk verslag van uit te schrijven. Of in beeld te brengen met een fotoreeks.
Het houdt je levendig, het houdt je open voor het alledaagse. Mij maakt het ook dankbaar en nederig dat ik zoveel vierkante meter woonruimte heb, een veilige plaats om te leven. En dat heel veel mensen dat niet hebben.
Ik wens jullie veel plezier met het ontdekken van wat plaats voor jullie betekent en welke verrassingen het onderzoek in petto heeft.
Tips, vragen, fotoreeksen, bedenkingen, zijn allemaal welkom! info@heidilambrechts.be
Plaats voor een kadootje onder de kerstboom?
De voorbije periode is mijn focus geshift, de dingen die ik deed (reiki behandelingen, workshops in groepen) konden niet meer plaats vinden. Mijn andere passies: schrijven en beelden maken, kregen meer plaats en ruimte.
Ik bracht twee boekjes uit in eigen beheer.
Dichtbundel Land in het Engels, met teksten vaak geïnspireerd door de natuur. Sommige teksten werden omgetoverd tot een lied, andere teksten zijn meer meditatief.
Blogbundel Met Menna op stap aan de Costa de la Luz, de verhalen van mijn verblijf in het zuiden van Spanje. Te lezen als een dagboek, maar ook als een reisgids. In deze tijden van veel thuis blijven, kan het boekje je misschien wat reisplezier brengen en het gevoel van de zon op je snoet?
Je kan één van beide boekjes ook kado geven aan iemand anders. Ik stuur het met plezier op samen met jouw boodschap en dan krijgt iemand die je graag ziet plots een verrassing in de bus.
Bestellen kan eenvoudig door me te mailen.
Laten we zo samen wat positieve vibes verspreiden.